انواع سقف های کاذب و کاربرد آنها
سقف کاذب در زیر سطح سقف به حالتی معلق تعبیه میشود. سقف کاذب معمولا برای کنترل دما (عایق بندی گرما برای AC)، جهت نصب لامپ یا پوشاندن کابل های الکتریکی یا سایر کابل های شبکه و پوشش شمایل نامناسب سقف فراهم آورده میشود.
سقف کاذب نمونه ای از ساخت و معماری مدرن در کاربری تجاری و مسکونی است.
اجزا و بخش های سقف کاذب
تصویر زیر اجزای مختلف سقف کاذب را نشان میدهد:
انواع سقف کاذب:
سقف های کاذب بر اساس کاربرد، مواد استفاده شده و ظاهر خود به انواع مختلفی دسته بندی میشوند.
دسته بندی اصلی بر اساس مواد استفاده شده در بخش زیر بطور خلاصه آمده است،
1. سقف کاذب با سنگ و گچ
2. سقف با پلاستر پاریس
3. سقف کاذب فیبر
4. سقف کاذب چوبی
5. سقف کاذب شیشه ای
6. سقف کاذب فلزی
7. سقف کاذب با پوشش ترکیبی چرم
1. سقف کاذب با سنگ و گچ:
سقف کاذب با سنگ و گچ سولفات هیدرات کلسیم است. این نوع از سقف کاذب سبک بوده، در برابر آتش مقاوم است و عایق گذاری آن نرم و حرارتی است.
سقف های کاذب سنگ و گچ بصورت صفحات مربعی شکل هستند که با وجود چارچوبی که در خود دارند سنگین هستند. در پایان کار بر روی این صفحات مانند رنگ آمیزی، لمینیت و کاغذ دیواری چشم انداز زیبایی را ایجاد میکند.
2. سقف کاذب با پلاستر پاریس
پلاستر پاریس (POP) موادی است که در ساخت سقف کاذب به وفور مورد استفاده قرار میگیرد. POP زمانی بدست میآید که سنگ و گچ به میزان مشخصی حرارت داده شود. آن به سقف هم ظرافت و هم زیبایی را میبخشد.
سقف کاذب پلاستر پاریس جذاب و تقریبا بدون نگهداری است و دارای طول عمر طولانی است. عایق بند ها، گرما و سرمای منحصربفردی در خود دارند.
این نوع از سقف کاذب نه تنها ظاهر ناپسند سقف، تهویه، لوله آب و کانال را میپوشاند بلکه ظاهر بسیار زیبایی به سقف میبخشد.
3. سقف کاذب فیبر
سقف کاذب فیبر به دلیل هزینه پایین و نصب آسان برای ساخت سقف کاذب تقاضای بالایی دارد. مواد استفاده شده برای ساخت صفحات سقف کاذب فیبر مواد معدنی طبیعی و ترکیبی است. بدلیل اینکه این سقف ها ساخته دست انسان هستند در شکل و اندازه های مختلفی ظاهر میشوند.
4. سقف کاذب چوبی
سقف کاذب چوبی به دلیل بافت ها و الگوهای طبیعی خود مورد استفاده قرار میگیرند. امروزه این نوع از سقف کاذب زیاد بکار گرفته میشود چرا که آن چشم انداز مطبوعی را ایجاد میکند.
سقف های کاذب چوبی به دلیل قیمت بالای خود در تفرجگاه ها و بیمارستان ها بکار گرفته نمیشوند و اما میتوان آنها را در ساختمان های مسکونی مورد استفاده قرار داد. برای اینکه این سقف ها زیبا جلوه کنند میتوان در آنها از انواع مختلف نماها استفاده کرد. سقف کاذب چوبی دارای اشکالاتی نیز است، که عمده آنها را در بخش زیر رئوس مطلب میکنیم:
• مستعد حملات ترمیت.
• مستعد تاب برداشتن.
• خانه را بایستی از نظر میزان حرارت کنترل کرد.
5. سقف کاذب شیشه ای
یکی از انواع سقف کاذب های استفاده شده در ساختمان ها سقف های شیشه ای هستند. آن از مواد غیر کریستالی با خصوصیات زودشکنی و شفافیت است. اما میتوان اصلاح کرد تا آن را با استفاده از برخی ترکیبات نشکن و غیرشفاف ساخت.
یک شیشه عایق خوبی برای گرما است، که میتوان آن را برای سقف کاذب مورد استفاده قرار داد. این نوع از سقف کاذب ظاهر زیبای ساختمان را بهبود میبخشد.
6. سقف کاذب فلزی
همانطور که فلز یک ماده سخت و بادوام است، آن به وفور در ساخت سقف های کاذب بکار گرفته میشود. زمانی که سطح سقف جلا داده میشود آن چشم انداز درخشانی را در معرض دید قرار میدهد.
فلز استفاده شده در این سقف ها آهن و آلمینیوم گالوانیزه است. هزینه این سقف ها کم است زیرا نصب و دسترسی به آنها آسان است. اجزای پنهان شده سازه به راحتی دردسترس است چرا که صفحات قابل انتقال و نصب مجدد هستند. هزینه ساخت با نصب، تثبیت و حفظ آن کمتر میشود.
7. سقف کاذب چرمی ترکیبی
مواد استفاده شده در این نوع از سقف ها چرم است. مواد استفاده شده ساخته دست انسان است و به همین دلیل میتوان به آنها شکل، صورت و طرحی را داد که نمای زیبای درونی ساختمان را بهبود بخشد.
همانطور که این سقف ها مانع از ورود گرد و غبار میشوند و دارای خصوصیت انتقال پایین نور هستند، آن تنها در چادر های موقتی و یا سایر سازه های موقتی بکار گرفته میشود.
مزایای سقف کاذب:
• سقف کاذب یک سطح همگن برای سقف است.
• سقف کاذب کوپه ای ماننده بوده و سقف را در برابر آتش محافظت میکند.
• سقف کاذب اجزای نامناسب سقف را پوشانده و از چشم بیننده دور نگه میدارد. همچنین لوله های آب و کابل های برق راه اندازی شده در اتاق ها را پوشش میدهد. کلیه گرد و غبار موجود در هوا را میتوان با وجود آن پوشش داد.
• مواد سقف کاذب جهت نصب دردسترس بوده و در مقایسه با سیستم های سنتی سقف ارزان تر است.
اشکالات سقف کاذب:
• نگران کننده ترین جنبه داشتن یک سقف کاذب میتواند آفت باشد. آنها میتوانند از طریق فضای بین سقف وارد سازه شده و تولید مثل کنند و باعث شوند تا سقف با مشکلات جدی روبهرو شود.
• همچنین در حین آویز کردن تزینات بایستی مراقب بود. از قدرت و دوام سقف اطمینان حاصل کنید.
• در آخر، سقف کاذب وزن سقف را تا حد قابل توجهی کاهش داده و اگر سقف شما دارای ارتفاع زیادی است تا حد امکان سقف کاذب را نصب نکنید.